Metsänhoito on kasvun edellytys

Metsää hoidetaan eri tavoin metsän elinkaaren mukaan. Metsäpalvelu Karkulehdolla metsän elinkaaren hoitomuotoihin sisältyvät maanmuokkaus, taimien istutus, harvennushakkuut, ravinnetilan selvittäminen ja lannoitus.

Maanmuokkaus metsälle

Jos metsälle on tehty päätehakkuu eli kaikki puusto on hakattu pois, voi olla tarve maanmuokkaukselle uusia taimia varten. Maanmuokkauksessa maaperä tehdään istutukselle soveliaaksi ja tarvittaessa tehdään myös lannoitus hyvän kasvun turvaamiseksi. Maanmuokkaukseen voidaan käyttää eri muokkausmuotoja, joka katsotaan ja päätetään tapauskohtaisesti maaperän mukaan.

Maanmuokkauksen teemme asiakkaalle yhteistyökumppaneiden kanssa.

Puuntaimien istutus

Ennen istutusta tarvitaan tietoa, mitä puustoa maaperässä on ollut ennen uuden taimikon istutusta ja milloin maanmuokkaus on tehty. Lisäksi haluamme tietää, minkälaisen metsän asiakas haluaa. Onko ollut esimerkiksi heinätuhoja, jolloin tiedetään, että tehdäänkö ennen istutuksia maaperään rikkaruohojen torjuntaa tai lannoitusta.
Puuntaimien istutuksessa käytämme laadukkaita ja hyväkuntoisia taimia. Kevät ja kesä ovat yleensä kiireisintä istutusaikaa.

Metsän ravinnetilan selvittäminen ennen lannoitusta

 Ennen kuin metsiä lähdetään lannoittamaan, kannattaa selvittää mikä metsän ravinnetilanne on. Ravinnetilaa voidaan ensin määrittää silmävaraisesti ulkoisten tunnusmerkkien perusteella, jotka näkyvät erilaisina värivikoina, kasvuhäiriöinä ja heikentyneenä kasvuna.

Tarkempi määritys tehdään lisäksi neulasanalyysin avulla. Kun ravinneanalyysi on oikein tehty, saadaan luotettava tieto ravinteiden tarpeesta. Analyysitulosten lisäksi tarvitaan tietoa puuston kunnosta, puulajista, kehitysluokasta, sijainnista, kasvupaikasta ja aikaisemmista lannoituksista.

metsurijoensuu-pihapuiden-kaadott-pohjois-karjala

Metsien lannoitus

Metsän lannoitus on tarpeen erityisesti Keski- ja Itä-Suomessa, sillä täällä erityisesti tavataan boorin puutosta. Yleisimmin boorin puutosta esiintyy metsissä, jotka ovat entisiä kaski- ja laidunmaita, rantaniittyjen taimikoita ja nuoria metsiä. Myös turvemailla, erityisesti metsitetyillä turvepelloilla havaitaan boorin puutosta. Eikä tämä puutos ole lajikohtainen, vaan kaikenlaisista metsistä sitä löytyy.

Boorin puutos näkyy metsissä mm. latvasilmun vaurioitumisena tai kuolee kokonaan. Tällöin puu alkaa kasvattaa ohituskasvaimia eli siitä tulee monilatvainen ja oksikas. Tämä häiritsee pituuskasvua ja pituuskasvun häiriintyminen tietää metsänomistajalle tappioita.

Metsä tarvitsee muitakin ravinteita kuin vain booria. Jos boori puuttuu, vaikeuttaa se myös puun muiden ravinteiden saantia. Metsän hyvään kasvuun tarvitaan tasapainoisesti kaikkia ravinteita.

Metsään suosittelemmekin terveyslannoitetta, jonka teho näkyy metsässä jo seuraavana kesänä kasvun korjaantumisena ja puuston kasvun elpymisenä. Lannoituksen vaikutus näkyy metsässä 6 – 8 vuotta ja lisäkasvu on tyypillisesti 15 – 20 mottia hehtaarille enemmän. Kun kasvu paranee, tarkoittaa se myös lyhyempää kiertoaikaa ja harvennusväliä.
Kun tarvitset laadukkaita ja ammattitaidolla tehtyjä metsänhoitopalveluja, ota yhteyttä!

Metsäpalvelut Karkulehto Oy
Matti Karkulehto
P. 040 963 5811
matti.karkulehto(@)gmail.com